Bokbransjen i utvikling

Leste Arne sitt blogg innlegg ( http://arnek.wordpress.com/2011/10/10/623/ ) om bokbransjens utfordringer i møte med den digitale revolusjonen med alle sine muligheter, og trusler for den heller gamle industrielle modellen av distribusjon, og deres tilbud av kunnskap og teknologi om publisering og distribusjon samt markedsføringsbudsjetter og markedsførings kanaler.

For brukeren/leseren er det mer et spørsmål om hva hver enkelt leser syntes er komfortabelt å lese, bok eller ebok på data/mobil/nettbrett. Og vaner i forhold til kjøp av bøker og lesing av bøker, noen er mer villig til å endre sine vaner enn andre. Med tiden tror eg at unge og dagens unge som er blitt voksne lesere vil foretrekke ebøker mer enn tradisjonelle bøker, og etterhvert som forlagene vil bli nødt til å tilpasse seg kundens behov og ønsker, vil også tilbudet av den type løsninger bli tilgjengelige.

Enda så er det ikke så aktuelt for mange å bytte ut tradisjonelle bøker med ebøker, men forlagene bør være forberedt på at denne endringen vil komme! Her er det selvfølgelig en sammenheng mellom tilbudet av ebøker tjenester og etterspørselen av slike tjenester. Som Apple «helt» Steve Jobs sier så vet ikke kunden hva den vil ha før den får det tilbudt. Når bøker skal konkurrere med film og annen underholdning bør de være klare til å ta utfordringen for ellers kan de risikere at kundene deres velger vekk bøker til fordel for noe annet. Og når da alt det andre er enklere tilgjengelig, vil det bli lett å velge underholdning i form av film istedenfor bøker.

I skole sammenheng er det noen regler for hva som er et godkjent forlag, og for at forfatteren skal tjene penger på sine publikasjoner/utgivelser er forfatter nødt til å velge blant disse godkjente forlagene. Men det er egentlig ingen hindring for å publisere sine verk også digitalt av da godkjente «digitale» forlag, er jo bare å endre reglene/retningslinjene.

Med tanke på piratkopiering er det et ikke tema før en stor del av bøkene der ut i markedet kommer som ebøker. Og om tjenestene som tilbyr ebøker er gode nok vil folk flest ha sine bøker på en lovlig måte fremfor å «stjele», dette har vi lært fra musikk og film bransjen, der det er nesten ingen priatkopier og fildeling av musikk lengre, sammenlignet med for 10år siden da nesten all musikk som ble kopiert. Samme skjer i noen grad med film industrien idag, spesielt i usa der de har tjenester som tilby filmer digitalt og like enkelt tilgjengelig som ved piratkopiering.

I motsetning til piratkopiering vil en lovlig tjeneste hendvende seg til et større publikum enn en piratkopi tjeneste av typen torrent fildeling, da noen har vansker med å enten få tilgang på torrents og p2p nettverk eller har moralske grunner til å la være. Mer og mer av fildelingen skjer i lukkede p2p nettverk. Typen thepiratebay vil få problemer med myndighetene og bli stengt, mens de lukkede er for bare inviterte og dermed mye vanskeligere å oppdage. Dette skaper igjen en mulighet for lovlige tjenester å nå ut til publikum enten det er musikk, film/serier eller bøker.

Eg bekymrer meg ikkje for fremtiden til bok industrien, det vil bli en langsom omlegging av distribusjons metoden, men denne digitale måten vil også koste mindre per produserte enhet så det vil klart ha sine fordeler også. Da kan kanskje forfatter få mer av «kaka» enn det en forfatter gjør idag.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..